Waarom zou ik kiezen voor biologische producten?

Waarom biologische producten

In de media verschijnen steeds vaker berichten over biologische producten. Biologische landbouw en veeteelt worden steeds populairder. Boeren stappen over op een biologische manier van fokken en telen, producenten van zuivel en andere producten introduceren steeds vaker een biologische variant van hun producten. Maar waarom zou je ervoor kiezen? Biologische producten zijn over het algemeen duurder dan niet-biologische. Soms zijn ze minder lang houdbaar. Wat zijn dan de voordelen?

Biologische producten zijn beter voor je gezondheid

In biologische producten worden geen of minder schadelijke stoffen verwerkt om het product een betere kwaliteit te laten krijgen of langer houdbaar te maken. In de bio-industrie worden dieren vaak behandeld met antibiotica om ze sneller en beter te laten groeien. Voor groente en fruit worden agressieve bestrijdingsmiddelen gebruikt om te voorkomen dat insecten de gewassen aanvreten. Dit gebeurt bij de biologische landbouw en veeteelt in veel mindere mate. Natuurlijk moeten ook biologisch geproduceerde producten worden beschermd tegen ziekte en moet ervoor worden gewaakt dat de kwaliteit ondermaats wordt. Maar een biologische boer of producent zal er alles aan doen om zo veel mogelijk toevoeging van stoffen te vermijden.

Biologische producten zijn beter voor dierenwelzijn

Het milieu heeft het dankzij de mens zwaar te verduren. De wereldbevolking neemt nog steeds sterk toe en dit betekent dat er steeds meer voedsel moet worden geproduceerd. Vaak gebeurt dat op de meest goedkope en efficiënte manier. Maar het dicht op elkaar huisvesten van fokdieren kan natuurlijk niet goed zijn voor hun welzijn. Veel mensen stappen over op biologische producten na het zien van beelden van een varkensmesterij of een kippenfokkerij. Overstappen op een vegetarische of zelfs veganistische levensstijl gaat een grote groep te ver, maar er zijn wel steeds meer mensen die zich ervan bewust zijn dat dieren soms onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt voor de vleesproductie. Ook het leegvissen van de zeeën baart steeds meer mensen zorgen. Daarom kiest een groeiende groep ervoor om biologisch vlees en vis te kopen, al is het maar voor een deel van de wekelijkse boodschappen.

Het milieu is gebaat bij biologisch gekweekte groente en fruit

Wat voor vlees en vis geldt, dat geldt zeker ook voor groente, fruit, zuivel en andere producten. Bij de teelt van groente en fruit worden vaak veel en agressieve bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze moeten ervoor zorgen dat de opbrengst van een aardappelveld of appelboom zo hoog mogelijk is. Maar er zijn steeds meer boeren die kiezen voor een andere manier van verbouwen van groente en fruit. Zij accepteren een lagere opbrengst maar kiezen daarbij wel voor een beter product. Biologisch gekweekte groente en fruit is vaak beter van smaak en dit wordt door de consument gewaardeerd. Deze is dan ook vaak zonder meer bereid om voor een biologisch product meer te betalen.

Waar vind ik biologische producten?

Biologische producten zijn tegenwoordig breed verkrijgbaar. Iedere supermarkt heeft een ruim assortiment in de schappen liggen. Dit doen supermarkten omdat er steeds meer vraag komt naar deze producten. Een groeien de groep consumenten kiest voor biologisch en aan deze vraag willen de supermarkten natuurlijk voldoen om hun marktaandeel te behouden. Je kunt dan ook kiezen uit een groeiend aanbod aan biologische producten in de schappen van de supermarkten.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *