Biologisch vlees voor meer dierenwelzijn

Dierenwelzijn

Eén van de eerste producten die in de supermarkten in de schappen verschenen was biologisch vlees. Steeds meer mensen kregen afkeer van de bio-industrie. Beelden op televisie en het internet van uitpuilende hokken en stallen wekten veel weerzin, evenals vleesschandalen en wanpraktijken in slachterijen. De consumptie van vlees loopt daardoor terug, en mensen kiezen vaker voor biologisch vlees omdat bij de productie daarvan meer aandacht is voor het welzijn van de dieren die het vlees leveren.

Strenge eisen voor het keurmerk biologisch vlees

Vlees mag niet zomaar “biologisch” worden genoemd. Wil je als fokker je vlees als biologisch vlees willen verkopen dan moet je aan strenge eisen voldoen. Het belangrijkste is dat de dieren onder veel betere omstandigheden worden gehouden dan in de bio-industrie. Er zijn regels vastgesteld voor de minimale ruimte die een varken, koe, kip of ander dier moet hebben. Daarnaast moet het dier hoogwaardige voeding krijgen en moet er zuinig worden omgesprongen met het geven van medicatie. Het toedienen van antibiotica om de dieren sneller te laten groeien (antibiotica wekt de eetlust op) is uiteraard uit den boze bij de productie van biologische vleesproducten.

Het beter leven keurmerk

De Dierenbescherming strijdt al vele jaren voor meer welzijn voor dieren die voor de vleesindustrie worden gefokt. Zij hebben het Beter leven keurmerk in het leven geroepen. Vleesproducten kunnen sterren krijgen als ze zijn geproduceerd met inachtneming van meer welzijn voor dieren. Dit vlees wordt niet alleen door vakslagers verkocht maar verschijnt ook in steeds meer supermarkten. Ook de landelijke supermarktketens willen voldoen aan de groeiende vraag naar diervriendelijk vlees en daarom wordt het assortiment dat dit keurmerk draagt steeds groter.

Kan ik nog wel biologisch vlees kopen na alle schandalen?

De afgelopen jaren heeft de vleesverwerkende industrie te maken gekregen met meerdere schandalen. Vooral het verkopen van paardenvlees als zijnde rundvlees heeft bij consumenten veel wantrouwen gewekt. Bij de productie van biologisch vlees is er echter sprake van kleinschaliger veeteelt. Deze dieren worden altijd apart geslacht om er zeker van te zijn dat het vlees ook daadwerkelijk van biologisch gehouden dieren afkomstig is. Dit is een vereiste voor het verkrijgen van keurmerken. Slagers, vooral vakslagers met een eigen zaak, letten er bij het inkopen van vlees op dat de producten voldoen aan hun eisen. De kans is dus klein dat je vlees koopt dat niet afkomstig is van op verantwoorde wijze gehouden dieren.

Via internet biologisch vlees bestellen

Je kunt ook je biologisch vlees via internet bestellen. Er zijn veehouders die vleespakketten van door hen zelf gefokte dieren verkopen als biologisch vlees. Je kunt bij wijze van spreken bijna aanwijzen van welke koe het vlees afkomstig is. Dit vlees is vaak ook niet het gehele jaar door beschikbaar. Als je bij een dergelijk bedrijf vlees wilt bestellen moet je soms wachten totdat er weer dieren geslacht kunnen worden. Het vlees is dan ook gegarandeerd vers en heeft niet maanden in een koeling gelegen. Voor bepaalde producten is het echter wel nodig dat het vlees moet rijpen om op smaak te komen, dit geldt onder andere voor rundvlees.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *