Wat is biologisch, wanneer mag een product dit kenmerk dragen?

Wat betekent biologisch

De term “biologisch” is een gevleugelde kreet als het gaat om het aanprijzen van bepaalde producten als het gaat om voeding en verzorgingsproducten. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Wanneer mag een leverancier zijn producten biologisch noemen? Hier zijn strenge richtlijnen voor, je kunt als producent niet zomaar “biologisch” op de verpakking zetten en daarmee is de kous af. Als je dit doet en je kunt niet aantonen dat een product daadwerkelijk biologisch geproduceerd is dan kan je dit een boete opleveren en de sommatie het product uit de handel te nemen of de omschrijving ervan te wijzigen.

Wat is biologisch als het gaat om levensmiddelen?

Levensmiddelen mogen het predicaat “biologisch” dragen als ze zodanig zijn geproduceerd dat hier zo min mogelijk “kunstgrepen” aan te pas zijn gekomen. Fruit en groente moet zo min mogelijk zijn bespoten of anderszins behandeld om de inname van giftige stoffen door de mens te voorkomen. Voor vlees en vis gaat het vooral om het welzijn van de dieren. Biologisch gefokte dieren hebben meer bewegingsvrijheid en worden langer in leven gehouden. Zij krijgen dus meer tijd om te groeien in plaats van dat de dieren in recordtijd worden vetgemest. Een echte biologische boer heeft het welzijn van zijn dieren hoog in het vaandel staan. Dat klinkt misschien vreemd omdat ze uiteindelijk toch worden geslacht. Maar er is een groot verschil tussen een veeteler die waakt voor dierenwelzijn en eentje die uitsluitend het produceren van zo veel mogelijk vlees voor ogen heeft.

En hoe zit het dan met cosmetica en verzorgingsproducten?

Stel je jezelf de vraag “wat is biologisch?” als het gaat om verzorgingsproducten. Biologische crèmes en lotions bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Dit kan een voordeel zijn als je een gevoelige huid hebt die allergisch reageert op producten met bepaalde chemische toevoegingen. Maar er is nog een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor biologische verzorgingsproducten en cosmetica. Deze wordt namelijk gegarandeerd niet op dieren getest. Dit gebeurt sowieso al veel minder dan vroeger, maar het komt nog wel steeds voor. Als je zeker wilt weten dat een door jou gebruikt product niet op dieren is uitgeprobeerd dan kies je voor biologische producten. Deze zijn te koop in reformhuizen, in speciale online shops en ook in steeds meer drogisterijen van bekende landelijke ketens. Evenals voor verzorgingsproducten geldt ook voor deze productcategorie dat de markt verandert. Mensen zijn zich meer bewust van wat ze kopen en geven de voorkeur aan een product dat op een zo verantwoord mogelijke manier is gemaakt.

Moet ik kiezen voor biologisch?

Natuurlijk staat het je vrij om wel of niet voor biologische producten te kiezen. De hogere prijs is voor sommige mensen soms een belemmering. En soms is het ook niet altijd duidelijk: Wat is biologisch en wat niet? Natuurlijk kun je altijd in de winkel vragen of een product wel of niet biologisch is. Als je zeker wilt weten dat de spullen die je koopt biologisch zijn dan ben je voor levensmiddelen het beste af bij de speciaalzaken. Een biologische slager zal zeker geen vlees verkopen dat niet aan zijn strenge eisen voldoet. Datzelfde geldt voor de visboer. Beiden hebben immers een reputatie hoog te houden. Die ze niet graag verspelen door onjuiste informatie aan hun klanten te verstrekken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *