Biologisch varkensvlees

door

in

Biologisch varkensvlees en biologische keurmerken

Biologisch varkensvlees is varkensvlees dat met respect voor de varkens wordt geproduceerd. Vaak is het zo dat varkens moeten leven in vieze en veel te kleine leefruimten, dat zij ingrepen moeten ondergaan die niet nodig zijn en dat zij medicatie krijgen toegediend wanneer het niet nodig is. Hiervan is geen sprake bij een biologische varkensboerderij. De varkens hebben alle ruimte om in vrijheid te leven, kunnen doen en laten wat zij willen en worden niet volgepompt met onnodige medicatie. Zij krijgen uitsluitend antibiotica toegediend wanneer zij daadwerkelijk ziek zijn en medische hulp nodig hebben.

Biologisch varkensvlees met keurmerk

In de meeste supermarkten heeft de consument tegenwoordig de keuze uit niet-biologisch en biologisch varkensvlees. Het komt vaker voor dat mensen zich afvragen waaraan kan worden gezien dat het echt om biologisch varkensvlees gaat. Voor de biologische producten in een supermarkt zijn keurmerken ontwikkeld. De zaken worden door diverse partijen gecontroleerd en wanneer het productieproces volledig voldoet aan de eisen, dan wordt er een keurmerk uitgegeven. Er wordt van verschillende keurmerken gebruik gemaakt.

Het Europese keurmerk voor biologisch varkensvlees

Voor biologisch varkensvlees is er bijvoorbeeld het Europese keurmerk. Deze is te herkennen aan een groen blaadje op de verpakking. Wanneer deze op het product te vinden staat, dan weet je zeker dat het varkensvlees volgens de meest strenge eisen is geproduceerd. De dieren hebben dus een gelukkig en gezond leven gehad en de productie voldoet aan alle eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Het Beter Leven keurmerk

Een ander heel bekend keurmerk is het zogenaamde Beter Leven keurmerk. Wanneer varkensvlees 3 sterren op het Beter Leven keurmerk heeft staan, dan kun je er ook zeker vanuit gaan dat de dieren een mooi leven hebben gehad. Dit is namelijk het keurmerk van de Dierenbescherming. Het spreekt voor zich dat er hier zeer streng wordt gecontroleerd op het welzijn van de dieren.

Biologisch varkensvlees met het EKO keurmerk

Het EKO keurmerk is een aanvullend keurmerk dat aangeeft dat er sprake is van een duurzame productie voor zo ver dit voor het betreffende product mogelijk is. Dit keurmerk kan dan ook niet alleen aan vlees worden gegeven, maar ook aan alle andere biologische producten. In het geval van biologisch varkensvlees met dit keurmerk geeft het aan dat de varkens in vrijheid hebben geleefd, onder de gewenste omstandigheden.

Het Demeter keurmerk

Onder de meest belangrijke keurmerken voor biologische producten, waaronder ook biologisch varkensvlees, vinden we het Demeter keurmerk. Varkens leven vaak in kleinere aantallen op deze boerderijen en hebben een nóg beter leven dan andere varkens die ook al een goed leven hebben. Deze vleesproducten kom je over het algemeen niet tegen in de supermarkt, maar wel in biologische supermarkten en natuurshops.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *