Biologische Producten

De meest duurzame voeding

Wie gezond wil eten en ook nog eens de aarde niet wil belasten, kiest voor biologische producten. Dit is namelijk de manier om de aarde zo veel als mogelijk in zijn natuurlijke staat te houden. Dat betekent dus dat er voldoende biodiversiteit is bijvoorbeeld. Het betekent echter ook dat er beter wordt omgegaan met het milieu en met dierenwelzijn. Het gaat bij deze producten dus om veel meer dan om gezond eten alleen. Er zijn zelfs een aantal criteria waaraan de voedingsmiddelen moeten voldoen om echt tot het biologische-aanbod gerekend te mogen worden.

Biologische producten: criteria

Om zeker te zijn dat je met echte biologische producten te maken hebt, zijn er vier criteria waarnaar je moet kijken. In de eerste plaats gaat het dan om gezondheid. Een gezonde omgeving zorgt voor gezonde mensen. Om die reden worden bijvoorbeeld allerlei hulpstoffen bij landbouw en dieren juist vermeden. Niet om kwalen te onderdrukken, maar juist om gezondheid te bevorderen. Bovendien moet er ecologisch gedacht worden. Dat is het tweede criterium. Aanpassing aan wat de lokale kenmerken van de omgeving en het klimaat zijn bijvoorbeeld. Dit komt de lokale omgeving sterk ten goede op alle fronten. Dit is waar biologisch voedsel voor moet staan.

Eerlijk en verantwoord

Een ander belangrijk aspect aan biologische producten is dat er op een eerlijke manier geproduceerd wordt. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop eerlijk met de producenten in lagelonenlanden behandeld moet worden omgegaan. Dit geldt ook voor de natuur en de dieren die hierin leven. Het onttrekken van voedsel hieraan moet geen probleem zijn. Zolang die maar op eerlijke wijze gaat. Het laatste criterium heeft met verantwoordelijkheid te maken. Er kunnen natuurlijk risico’s genomen worden om hogere winsten te boeken. Maar verantwoordelijkheid voor de aanslag op de omgeving moet hier altijd boven worden gesteld. Dit is essentieel voor de producten.

Zekerheid biologische producten

Nu kan iedereen natuurlijk zeggen dat hij biologische producten aanbiedt. Het is immers niet heel erg makkelijk om dit vanaf de buitenkant te beoordelen. Daarom is het belangrijk om de verschillende keurmerken en belangenverenigingen in de gaten te houden. Er zijn namelijk diverse partijen die erop toezien dat niet alleen de juiste producten worden verkocht, maar dat dit ook op de juiste wijze gebeurt. Zo kan je er voor zorgen dat je zekerheid krijgt over de status van de producten die je koopt. Dit is natuurlijk vooral belangrijk omdat je niet de verkeerde partijen die misbruik van de situatie maken wilt steunen.

Groot aanbod biologische producten

Biologische producten zijn inmiddels in grote verscheidenheid te krijgen. Er zijn honderden producten die op biologische wijze, volgens de vier criteria, worden ontwikkeld. Daardoor is het dus heel goed mogelijk om op elk moment van de dag gezond en verantwoord te eten. De voeding is bovendien ook steeds vaker op de meer toegankelijke plekken zoals de grote supermarktketens te vinden. Wel is het zo dat bij specialisten meer duidelijkheid over de producten bestaat en bovendien meer direct contact met bijvoorbeeld de boer bestaat. Dit kan dus ook lokaal een flink voordeel betekenen en is daarom een aantrekkelijk extraatje aan het product.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *