Biologische voeding raakt steeds meer ingeburgerd

Biologische voeding

In steeds meer winkels tref je tegenwoordig biologische voeding aan. In de supermarkt is dit al geenuitzondering meer, alle grote supermarktketens hebben al jaren een breed assortiment biologische producten in de schappen staan. Een groeiende groep consumenten koopt ook deze producten. De redenen daarvoor zijn verschillend. Sommigen zijn van mening dat biologisch gezonder is. Maar een belangrijke tweede reden is de smaak van deze producten. Biologische voeding wordt over het algemeen op het punt smaak beter beoordeeld.

Waardering voor biologische voeding

De consument die kiest voor biologische voeding waardeert de producten vaak hoog. De smaak is beter, de kwaliteit is hoogwaardiger dan van producten die niet biologisch zijn geproduceerd. Daarnaast speelt het milieuaspect voor velen ook een belangrijke rol. Veel mensen hebben er bezwaar tegen om groente en fruit te eten die genetisch is gemanipuleerd of waarbij veel bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt tijdens het telen. Voor vlees en vis geldt dat een groeiende groep een afkeer heeft van de bio-industrie. Men wil er niet meer aan meewerken vlees te eten van een die dat een slecht leven heeft gehad of van vis die op zeer dieronvriendelijke manier is gevangen.

De kosten van biologisch voedsel zijn vaak hoger

Biologisch voedsel is vaak duurder dan niet-biologisch geproduceerde producten. Dit komt omdat er meer tijd en meer ruimte nodig is om deze producten te laten groeien. Dieren die biologisch worden gehouden hebben veel meer bewegingsvrijheid. Groente en fruit die biologisch wordt gekweekt is duurder omdat er kleinschaliger wordt geproduceerd. Dit is voor de echte “die-hards” geen bezwaar. Zij zijn van mening dat aan biologische voeding grote voordelen zitten en betalen daar graag wat meer voor. Mensen die, meestal uit milieu overwegingen, kiezen voor biologische producten maar voor wie er financiële bezwaren zijn, kopen vaak deels deze producten om toch een bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu. Het kopen van aanbiedingen is natuurlijk ook een optie.

Is biologische voeding beter voor mijn gezondheid?

Het voedingscentrum geeft aan dat biologische voeding niet perse beter is voor de gezondheid. Wel is het zo dat er bij het telen van biologische groente en fruit over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit betekent dat je bij het eten van deze producten dus ook minder schadelijke stoffen binnenkrijgt. Maar ook bij niet biologisch geteelde producten worden steeds minder schadelijke middelen gebruikt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *