Biologische boerderij

door

in

De biologische boerderij wordt populairder

De biologische boerderij boert goed. De laatste jaren zijn er steeds meer biologische boerderijen bij gekomen. Dit is ook niet vreemd, want steeds meer mensen kiezen in de supermarkten bewust voor biologische producten. Wanneer we kijken naar de producten die het meest gekocht worden uit het biologische assortiment, dan zien we dat de top 5 wordt gevormd door biologische melk, eieren, yoghurt, rijstwafels en kip.

Het starten van een biologische boerderij

Een deel van de biologische boerderijen die nieuw zijn gestart in de afgelopen jaren zijn boerderijen die eerder niet-biologisch werkten. Zij hebben de afname van biologische producten zien groeien en hebben hierop besloten om van gewone boerderij te veranderen in een biologische boerderij. Dit levert dan ook veel voordelen op. Natuurlijk is het zo dat biologische boerderijen van de consument meer waardering krijgen. Niet-biologische boerderijen hebben in het verleden vaker te maken gehad met demonstraties en dit doet de zaken natuurlijk geen goed. Daarnaast is het zo dat biologische producten in opkomst zijn en biologische boerderijen kunnen een leuk centje bijverdienen door gasten te ontvangen op de boerderij. Mensen komen graag eens een kijkje nemen op een biologische boerderij. Een gewone boerderij is een stuk minder aantrekkelijk voor een rondleiding.

Hoeveel nieuwe biologische boerderijen?

Er zijn natuurlijk verschillende varianten van de biologische boerderij. Er zijn biologische boerderijen met uitsluitend varkens en / of koeien, er zijn biologische boerderijen met uitsluitend kippen, maar er zijn ook varianten die van alles wel wat hebben. In alle varianten is een groei te zien. Als we kijken naar het aantal biologische boerderijen met uitsluitend varkens, bijvoorbeeld, dan zien we dat er hier 129 van waren in 2014. Een jaar later was dit aantal gegroeid naar een totaal van 135 en in 2016 kwamen er 28 bij in ons land.

Biologische bedrijven in Nederland

De biologische boerderij doet het dus goed in ons land, maar er zijn nog veel meer soorten biologische bedrijven. Meer dan 60.000 hectare grond van Nederland is in handen van biologische bedrijven en dat is behoorlijk wat. Er zijn er in totaal namelijk iets meer dan 1.830 te vinden in ons land (2016). Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een biologische werkwijze aan te gaan houden. Zo zijn er 136 melkveebedrijven in 2016 aan e slag gegaan om te kunnen omschakelen naar een biologische werkwijze. Overigens is er niet alleen in ons land een sterke groei te zien van de biologische bedrijven. In mei 2017 gaven de biologische boeren uit Frankrijk nog aan dat zij een enorme stroom aan nieuwkomers in het vak gaan zien de komende tijd, waardoor zij vrezen voor een sterk toenemende concurrentie.

Biologische boerderij met winkel

Veel biologische boerderijen kiezen ervoor een winkel te realiseren bij de boerderij. Deze boerderijen leveren over het algemeen ook aan streekmarkten en supermarkten, maar verdienen hiernaast ook bij via hun eigen biologische boerderij winkel. Dit, in combinatie met de mogelijkheid om mensen te ontvangen voor een betaalde rondleiding door de biologische boerderij, zorgt ervoor dat steeds meer boeren overwegen om biologisch te gaan werken. De verwachting is dan ook dat de groei aan biologische boerderijen en bedrijven nog niet klaar is.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *