Biologische kip

Beter leven, biologische kip

Het is waarschijnlijk wel één van de meest besproken producten uit het biologische aanbod, de kip. Een biologische kip staat symbool voor het verschil tussen de productiemaatschappij en de biologische maatschappij. Waar de zogenaamde gewone kippen het zeer slecht hebben bloeien de kippen die vrijheid en gezondheid hebben juist op. Dit heeft veel mensen dan ook de ogen doen openen over biologisch en ecologisch voedsel. Voor de kip wordt het leven sindsdien stapsgewijs steeds iets beter. Waar de consument op zijn beurt ook weer steeds meer profijt van heeft. Bijvoorbeeld doordat steeds meer ziektes die door de kippen werden gedragen nu verdwijnen.

Toevoegingen

Wie denkt aan biologisch voedsel denkt al snel aan het ontbreken van toevoegingen. Hierbij wordt vooral gedacht aan bijvoorbeeld groente en fruit waaraan geen suikers zijn toegevoegd om de houdbaarheid in blik te verlengen. Het gaat echter net zo goed om de biologische kip. Kippen en andere dieren worden bij het niet biologisch fokken namelijk vanaf het prille begin volgestopt met allerlei middelen om groei te stimuleren en kwalen te voorkomen. De gevolgen daarvan zijn dat de kippen in zeer slechte conditie moeten leven en een zeer ongezond leven moeten leiden tot het moment van slachten. Dit is bij kippen die biologisch worden gefokt niet het geval.

Antibiotica

Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel antibiotica. Als er een middel is dat gebruikt wordt waar veel weerstand tegen is, dan is het wel dit middel. De hoeveelheden waarin bijvoorbeeld kippen het krijgen toegediend is dermate groot dat het een gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen sterk tegen het gebruik van deze middelen zijn. Het is bovendien volgens de critici zo dat het ook meer zegt over de omstandigheden waaronder de kip leeft. Wanneer zo veel van deze middelen nodig zijn, dan heeft de boer iets niet goed gedaan op zijn boerderij.

Verantwoorde manier

Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen behandeling bij de kippen mag worden uitgevoerd wanneer zij toch iets oplopen. Zoals bij alle biologische producten geldt ook voor de biologische kip dat het vooral om verantwoord omgaan met de situatie gaat. Wie op de juiste manier met bio producten wil omgaan doet dat door verantwoordelijk met alle elementen om te gaan. Heeft een kip een behandeling nodig en zijn daar middelen op van toepassing, dan zal dit ook toegestaan zijn. Zonder dat de kip daardoor minder biologisch wordt dan hij voordien was. Het gaat immers om het welzijn van het dier.

Specialisten

Juist omdat de biologische kip een symbool voor de hele biologische manier van werken is geworden, zijn er veel specialisten te vinden. Het is zeer goed mogelijk om gezonde kippen te kopen die een goed leven hebben gehad en daardoor ook beter vlees te bieden hebben. Dit geldt overigens ook voor allerlei andere dieren. Vooral online zijn ook veel initiatieven te vinden waarbij bijvoorbeeld rechtstreeks met de boer gecommuniceerd kan worden over de kip en zijn voortgang. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waar jouw kip vandaan komt en welke weg hij heeft afgelegd voor hij op jouw bord terechtkwam.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *